Importanța modei în Relații Publice

Fie că îi spunem modă sau fashion avem o singură imagine, cea a unor oameni bine îmbracați. Este foarte adevărat și bine cunoscut că în lumea modei se practică cu succes PR-ul, în mai toate formele lui. Este un domeniu unde putem întâlni de la campanii ingenioase, la evenimente fabuloase și crize de imagine răsunătoare. Nu este necesar să mai elaborăm acest aspect și să intrăm în detalii, este clar: în modă PR-ul e necesar.

Dar inversând termenii problemei ne punem întreabarea: în PR este nevoie de modă?

Un articol recent de pe  Communications Conversations  arată că lumea încă își pune această întrebare.

Nu cred că e un secret faptul că majoritatea celor care au o vagă idee asupra PR-ului, îl asociază cu femei frumoase. Tot prin asociere PR-ul are grijă de imaginea companiilor, produselor și așa mai departe, deci un om de PR trebuie să aibă grijă în primul rând de imaginea lui?

Se aplică regula? În orice job pe care vrem să în obținem trebuie să știm să ne vindem, să ne punem în valoare calitațiile și aptitudinile, cât se poate  de serios; dar sunt oare și job-uri în care aspectul fizic e mai important? Și dacă da, este PR-ul încadrat în această categorie?

Prea multe întebări și prea multe prejudecăți. Deși dacă intri într-o sală de curs a Facultății de Științe ale Comunicării sau oricare alta de acest gen, vei oberva cu ochiul liber că 80% dintre studenți sunt de gen feminin, asta nu însemnă că în acest domeniu lucrează doar femei. Plus să nu uităm că sub aripa protectoare a PR-ului intra și social media și dacă ne uităm puțin pestre bloggeri importanți din România, majoritatea sunt bărbați… Cred că diferențele nu mai sunt atât de mari și balanța e în echilibru.

Indiferent de motivele care au creeat această imagine a unor femei foarte bine îmbracate în asociere cu PR-ul, adevărata întrebare este dacă întradevăr contează felul în care ne îmbrăcăm atunci când practicăm PR.

Opiniile sunt împărțite și fiecare crede că are dreptate.  S-au scris sute de cărți despre acest subiect, despre cât de expresive sunt hainele pe care le purtăm și s-au stabilit chiar și reguli în anumite circumstanțe, chiar mai mult au apărut și manuale ”for dummies” în acest sens.

Deci chiar dacă ne punem de  atât de multă vreme acestă întrebare, nimeni nu a oferit un răspuns clar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s