Omul invizibil – Ralph Ellison. A doua recenzie vALLuntar

Omul invizibilDupă cum vă spuneam și la prima recenzie, această carte face parte din campania vALLuntar demarată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Cu această ocazie vă reamintesc că 15 comentarii la acest articol primesc un copăcel nou pentru a fi plantat.

Omul invizibil de Ralph Ellison surprinde niște contexte atât de sensibile, niște stări atât de profunde încât mi-e foarte greu să găsesc un punct de plecare în a vă povesti câte puțin despre această carte.

Foarte pe scurt, este povestea unui tânăr afro-american care să străduiește să supraviețuiască sărăciei crunte, conflictelor rasiale specifice acelor timpuri și agresivității din mediul în care trăiește. Este prezentat New York-ul anilor ’30, un loc al extremelor, al opulenței și sărăciei, al superficialității și violenței. Povestea se adâncește când tânărul, al cărui nume nu este cunoscut, intră într-o organizație numită Frăția și ajunge să-și exerseze carisma și persuasivitatea în poziția de purtător de cuvânt al organizației. Însă pe parcursul întregii cărți suntem martorii frământărilor acestui tânăr , în lupta de a depăși condița sa nesemnificativă, de a ieși din rolul omului invizibil. Este un personaj prins între două lumi fără să se simtă în largul lui în niciuna dintre acestea; două lumi aflate într-un continuu război – albi contra negri.

Este un roman foarte complex, cu o simbolistică puternică. Este un roman în care nu ai cum să nu te regăsești, trăirile exprimate sunt atât de diverse și de frumos conturate încât sigur găsești una pe care să o simți cu adevărat. Chiar dacă desfășurarea acțiunii este îndepărtată în timp, consider că poate fi un roman reprezentativ pentru multe generații.

La prima impresie pare o tragedie, suferințele și contextele șocante îi dau o lumină sumbră, însă puterea personajului și caracteristicile sale intrinseci fac din acest roman o poveste frumoasă și impresionantă de supraviețuire. Un tânăr care vrea să se remarce ca individ, nu ca aparținând unei grupări sociale sau a unei categori rasiale.

Relatat la persoanal I, lasă de multe ori impresia unui jurnal personal. Este un roman dificil, un roman care, sincer, mie mi-a dat bătăi de cap. Elementele de folclor, nuanțele și simbolurile sunt ambalate atât de complex și de elaborat încât atenția ta este solicitată la maximum.

Chiar dacă nu este o carte pe care să o termini în câtvea ore sau pe care să o poți citi în grabă, este o carte care merită efortul suplimentar. Un loc liniștit și veți intra în lumea conturată atât de frumos de Ellison.

Închei cu un citat din carte care mie mi-a plăcut enorm și cred că poate sublinia puțin din esența acestui roman:

”Toată viața am căutat ceva și întotdeauna s-a găsit cineva care să îmi spună ce anume caut. Am acceptat și răspunsurile lor, deși adesea se băteau cap în cap sau chiar se contraziceau singure. Eram naiv. Mă căutam pe mine însumi și puneam  tuturor, mai puțin mie, întrebări la care eu și numai eu puteam să răspund. Doar după multă vreme și după ce, de nenumărate ori, așteptările mele s-au întors, ca un bumerang, împotriva mea, am ajuns să înțeleg un lucru pe care se pare că toți ceilalți îl știu din naștere: că eu sunt doar eu și nimeni altcineva.”

 

Cartea o puteți achiziționa AICI!

Sursa foto

Advertisements

20 thoughts on “Omul invizibil – Ralph Ellison. A doua recenzie vALLuntar

 1. Stefana Alexandra says:

  Iniţial am zis că e vorba despre acelaşi roman care l-am citt cu câţiva ani în urmă, dar autorul parcă nu-mi suna, mai apoi am realizat că nu unul şi acelaşi roman, în romanul lui Wells era cu totul altă poveste. Sincer îmi place cum sună povestea. De multe ori suntem afectaţi de diferenţele rasiale.
  Spor la citit şi plantat copăcei!

 2. Radu says:

  Cred că deja mi s-a dus vorba că eu sunt ăla rău care atrage atenția cu privire la link-uri, așa că nu mai e o surpriză faptul că sunt pe cale să spun: „link-ul corect, pentru ca recenzia să fie validă conform regulamentului este: http://www.all.ro/colectia_strada-fictiunii-clasic/omul-invizibil.html “. Sper să nu o iei în nume de rău.

  Și eu am trecut cu vederea peste această carte când mi-am ales lectura pentru această campanie. Dar nu m-a impresionat destul încât să o aleg. Felicitări pentru recenzie și spor la plantat!

 3. antoanetac says:

  Am citit-o si recenzat-o si eu. Foarte densa, plina de sensuri si de nuante, fiecare fraza te pune pe ganduri … am realizat in multe situatii propria-mi invizibilitate. Romanul pne in lumina situatii mereu actuale, este ca o lupa care mareste in detaliu hidosenia societatii moderne cu prejudecatile si manipularea ei, infricosandu-te!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s