Deutsch

Ich spreche ein bisschen Deutsch

În afară de titlu, să nu vă așteptați la prea multă germană în articolul ăsta. 😀 Partea distractivă este că fac cursuri de limba germană de mai bine de două luni… două luni lungi și grele, pentru că limba asta , contrar așteptărilor, nu e atât de logică și normală.

Și în astea două luni adunate am învățat câte puțin să mă orientez în spațiu, să cer o cafea la un restaurant, să dau cu bună ziua, ba chiar și să întreb pe cineva de unde vine. Lucrurile nu sunt așa de negre cum ar putea să pară la prima impresie… dar sunt departe de a fi roz. Să zicem că sunt un gri drăguț, să mulțumim pe toată lumea.

Și pentru că nu vreau să plictisesc pe nimeni, am zis că vă fac o listuță mică și drăguță cu cele mai amuzante chestii pe care le-am învățat eu despre limba germană (nu în limba germană):

 1. articolul, fie el hotărât sau nehotărât, nu are nicio logică… pentru că fetița e neutră până crește mare și se face femeie, moment în care primește și un articol feminin. (das Mädchen/ die Frau )
 2. deși un cuvânt arată englezesc, sigur se pronunță nemțește. Te induc în eroare constant cu cele câteva cuvinte care poți și tu să îți dai seama cam ce vor să zică, dar stai calm, sigur se pronunță total altfel;
 3. dacă e cuvânt cu multe consoane, mai mult ca sigur e ceva de rău, dacă e cu vocale… ar trebui să fie de bine;
 4. sunt cuvinte care chiar sună similar cu acțiunea pe care o transmit;
 5. un adjectiv + un substantiv pot forma mereu un cuvât nou;
 6. descrierea unui obiect e defapt cuvântul pentru acel obiect.

Sunt mute lucruri haiose despre limba asta, dar cu puțin interes, chiar reușești să prinzi puțin drag de ea. Și ca idee, după primele lecții ai putea să te înțelegi mult mai bine cu un austriac decât cu un neamț. 😀

Privind lucrurile într-o undă mai serioasă, trebuie să vă spun că dincolo de cursurile clasice de limbă pe care le puteți face există o serie de activități care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți atât înțelegerea cât și pronunția:

 • jucați-vă pe Duolingo. În cazul în care încă nu l-ați descoperit vă recomand cu căldură să îl încercați. Este absolut gratuit, este intuitiv și chiar amuzant de utilizat. În plus are și o aplicație tare drăguță, puteți să omorâți niște timp într-o călătorie sau în sălile de așteptare.

Aplicatia Duolingo

 • încercați să citiți în limba respectivă și începeți cu lucruri ușoare. Poate aruncați un ochi peste niște povești de copii, niște rețete, articole ușoare, nu săriți direct la cărți, doar dacă aveți multă răbdare și acces la un dicționar bun.
 •  vizionați filme sau desene animate în limba respectivă și când stăpâniți puțin mai bine limba, puneți chiar și subtitrări în aceeași limbă, ajută mult să corelați pronunția cu scrierea corectă.

Învățare unei noi limbi e mereu o aventură frumoasă. Totuși este și un efort în același timp, unul care necesită să fie mereu întreținut. Pentru că entuziasmul inițial se poate pierde cu ușurință dacă nu ai șansa să exersezi limba.

Voi ce sfaturi aveți pentru a reuși să înveți mai bine o limbă nouă?

Sursă foto: imaginea 1

Advertisements

One thought on “Ich spreche ein bisschen Deutsch

 1. PVD Invest says:

  De ceva timp am prins si eu putin interes pentru limba asta si o data cu trecerea timpului vreau tot mai mult sa o invat. Acum ca am citit asta, mmm…vreau si mai mult. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s